Dieta ciężarnej – fakty i mity

Mleko jest produktem szkodliwym dla kobiety ciężarnej – MIT

Mleko jest wartościowym produktem spożywczym i nie jest szkodliwe dla kobiety ciężarnej, jeśli tylko nie jest uczulona na białko mleka krowiego i dobrze toleruje cukier mleczny (laktozę). Kobieta ciężarna nie powinna jednak spożywać mleka surowego ani też produktów mlecznych przygotowanych na bazie niepasteryzowanego mleka (np. serów). Surowe mleko może bowiem zawierać niebezpieczne drobnoustroje, takie jak Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni, Salmonella species. Uważnie czytaj informacje podane na serach (np. brie, camembert, feta) i wybieraj tylko te, które przygotowano na bazie mleka pasteryzowanego.

Filiżanka mocnej kawy i kilka herbat w ciągu dnia to za dużo kofeiny – FAKT

Kawa, herbata (czarna, zielona, biała), napoje gazowane typu cola, napoje energetyzujące, a nawet czekolada, kawowy jogurt czy też lody kawowe zawierają kofeinę. Kofeina może wpływać na zwężenie naczyń krwionośnych i słabszy przepływ krwi przez łożysko. To z kolei może prowadzić do zahamowania prawidłowego rozwoju płodu. Kontroluj spożycie kofeiny ze wszystkich źródeł w ciągu dnia. Nie spożywaj więcej niż 200 mg kofeiny dziennie, pamiętając, że szklanka czarnej herbaty może zawierać 60-90 mg kofeiny, herbaty zielonej 35-70 mg kofeiny, a kubek kawy 150-200 mg kofeiny.

Stosowanie diety eliminacyjnej przez kobietę ciężarną zapobiega alergii u dziecka – MIT

Jeszcze niedawno uważano, że jeśli kobieta w czasie ciąży i karmienia piersią nie będzie spożywała niektórych produktów spożywczych, uważanych za silne alergeny, to ryzyko rozwoju alergii u niemowlęcia będzie mniejsze. Współczesne poglądy są inne. Uważa się, że dieta przyszłej mamy, w której występują produkty powodujące alergie pokarmowe (orzeszki ziemne, pszenica, mleko) zmniejsza ryzyko astmy i alergii u dziecka. Dieta eliminacyjna nie jest zalecana w profilaktyce alergii. Dodatkowo unikanie produktów takich jak mleko czy jaja może sprzyjać niedoborom cennych składników pokarmowych.

Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu w ciąży – FAKT

Spożycie alkoholu przez kobietę ciężarną może prowadzić do rozwoju u dziecka Alkoholowego Zespołu Płodowego (ang. FAS – Fetal Alkohol Syndrome). Zespół ten charakteryzuje się upośledzeniem umysłowym i zaburzeniami rozwoju fizycznego. Nie jest znana ilość alkoholu, która prowadziłaby do rozwoju FAS, stąd w czasie ciąży zalecana jest całkowita abstynencja. Nawet niewielkie ilości okazjonalnie spożytego, np. czerwonego wina czy piwa, mogą przyczynić się do rozwoju zaburzeń u płodu. Alkohol jest jednym z najsilniejszych teratogenów, czyli czynników zewnętrznych niekorzystnie wpływających na rozwój płodu.

Literatura:

Warren,  K.R.;  Hewitt,  B.G.;  and  Thomas,  J.D.  Fetal  Alcohol  Spectrum  Disorders:  Research challenges and opportunities. Alcohol Research & Health 34(1):4–14, 2011
Nuñez, S.C.; Roussotte, F.; and Sowell, E.R. Update on brain pathology. Focus on: structural and functional brain abnormalities in fetal alcohol spectrum disorders. Alcohol Research & Health 34(1):121–131, 2011
Maternal caffeine intake during pregnancy and risk of fetal growth restriction: a large prospective observational study. CARE Study Group. BMJ 2008,337. doi:10.1136/bmj.a2332, dostępne na: http://bmj.com/cgi/content/full/337/nov03_2/a2332
Fortier I, Marcoux S,Beaulac-Baillargeon L. Relation of caffeine intake during pregnancy to intrauterine growth retardation and preterm birth. Am J Epidemiol 1993;137:931-40.
Vik T, Bakketeig LS, Trygg KU, Lund-Larsen K, Jacobsen G. High caffeine consumption in the third trimester of pregnancy: gender specific effects on fetal growth. Paediatr Perinat Epidemiol 2003;17:324-31.
American Academy of Pediatrics. Committee on Infectious Diseases And Committee on Nutrition. Consumption of raw or unpasteurized milk and milk products by pregnant women and children. Pediatrics 2014;133:175–179
Borszewska-Kornacka M.K.,, Rachtan-Janicka J., Wesołowska A., Socha P., Wielgoś M., Żukowska-Rubik M., Pawlus B. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji. Standardy Medyczne/Pediatria 2013, T. 10, 265-279.
Bunyavanich S., Rifas-Shiman S.L., Platts-Mills T.S. et al. Peanut, milk, and wheat intake during pregnancy is associated with reduced allergy and asthma in children. J Allergy Clin Immunol. 2014, 133(5): 1373–1382. doi:10.1016/j.jaci.2013.11.040